Prati nas
17/11/2018

Evo kako je nastajao naš miss7 Muzej prijateljstva

Otvorenje miss7 Muzeja prijateljstva, je kruna višemjesečnog rada – pogledaj kako je nastajao…

Podijeli

Cijela je priča započela natječajem ”Neprocjenjivo za prijateljice” kada je na adresu miss7, najvećeg ženskog medijskog brenda u Hrvatskoj, pristiglo na stotine priča o prijateljstvu. Poslale su iz žene iz raznih krajeva Hrvatske. Njihove priče o odanosti, nježnosti i beskrajnoj snazi prijateljstva inspirirale su osam umjetnica – Josipu Štefanec, Lilu Herceg, Božicu Matasić, Toni Mažuranić, Ivanu Tkalčić, Andreu Resner, Barbaru Sabo i Teu Šubat – na izradu sedam različitih umjetničkih koncepata. Ono što te čeka u muzeju finalni je rad, a mi ćemo ti otkriti kako izglea work in process… Umjetnice su vrlo brzo prionule na posao, kako kreativni, tako i fizički dio u Muzeju Mimara. Slikarica Ivana Tkalčić marljivo je radila na konceptu Grooming Garden kojim je htjela poručiti da je prijateljstvo kao vrt – uvijek ga treba njegovati. od samo nekoliko kvatratnih metara nasute zemlje tijekom nekoliko dana nastao je pravi bujni vrt u srcu Mimare.

Umjetnica Andrea Resner, u svom konceptu (UN)FRIEND odlučila se posvetiti duhovima prošlosti i kraju prijateljstva. Poruka njenih bijelih haljina zapravo je ta da svaki kraj ima transformativnu snagu te da prijateljstvu kojem je došao kraj treba odati počast i dati mu vrijednost koju je imalo. Andrea je svoje “duhove” vrijedno šila…

Umjetnica Lila Herceg, pak, svojim je radom Kids&Games tematizirala igru, primarnu preokupaciju svakog djetinjeg prijateljstva koje kasnije prerasta u snažni, ženski i bliski odnos. Na zidu muzeja ispisala je citate koji nas definitivno asociraju na čarobno razdoblje bezbrižnosti i vječne igre.

Spomenuti koncepti samo su dio ove široke, multimedijalne i umjetničke priče. Toni Mažuranić svojim će radom TEEN PINK predstavit će rekreaciju tinejdžerske sobe u kojoj je potpora prikazana kao temeljna potreba svakog adolescenta.

I ostale umjetnice dale su vlastite doprinose u radovima koje ćemo ipak sačuvati tajnima do večerašnjeg otvorenja. Sve detalje ove velike sage o prijateljstvu možeš pogledati u Muzeju Mimara. Izložba će za posjetitelje biti otvorena od 16. studenog do 2. prosinca. Vidimo se… i povedi prijateljice. Dođite skupa, a za savršenu zabavu ćemo se definitivno pobrinuti mi.